Cijferesthetiek

Goed, dan besluiten we hierbij dat alle koffiebekers in de kantines door R-Netbekers vervangen zullen worden. Het volgende onderwerp is… het lijnnummer voor de Amsteltram. Kas, jij had daar onderzoek naar gedaan. Wat is je voorstel?

– Ja, dankjewel Kees. Ik heb de mogelijkheden inderdaad onderzocht. Eerst even de lijnnummers die het niet zijn geworden. 6 en 10 zijn te recent nog gebruikt. 51 wordt al voor een andere lijn gebruikt. 55 klinkt misschien logisch, maar 50-nummers worden gebruikt voor metrolijnen, en dat zou voor deze veredelde tramlijn natuurlijk nergens op slaan, haha.

– Nou inderdaad, haha.

– Toen de IJtram ging rijden in 2005, hebben we het eerste vrije nummer gepakt: 26. Ik stel daarom voor dat we dat nu ook weer doen, en de Amsteltram het nummer 27 geven.

– Okay, 27, dat klinkt goed, Kas. Kan iedereen zich daarin vinden? … Koos? Ik zie je wat moeilijk kijken…

– Tja, Kees, inderdaad. Kas heeft natuurlijk een punt dat 27 logisch is. Maar is het ook… esthetisch?

– Est…wat…?

– Es-thee-tisch, Kas! Kijk, toen de Noord/Zuidlijn vorig jaar ging rijden en we het hele tramnet ehh…vervisgraatten, haha, hebben we met de lijncijfercommissie ook gekeken hoe we zoveel mogelijk esthetiek in de cijfers konden krijgen. Wacht, ik pak de kaart er even bij. Hier: over de Kinkerstraat: de lijnen 7 en 17. Over het Overtoom: 1 en 11. Leidsestraat: 2, 11 en 12: 2-1-1-1-2. Damrak en Rokin: 4, 14 en 24. Eindigt allemaal op een 4. In het westen: 13, 15, 17 en 19. Stapjes van 2. En over de binnenring: 1, 7 en 19.

– Euhhh…1, 7 en 19? Dat verband zie ik even niet…

– Natuurlijk wel, Kas! Van 1 naar 7 heb je een verschil van 6; van 7 naar 19 een verschil van 12: het dubbele van 6!

– Haa ja, mooi gedaan, Koos. Goh, je moet er maar op komen…

– Precies, Kees. Dus: waar zit de esthetiek in het cijfer 27 dat Kas voorstelt? Ik sta op Zuid, en daar stoppen de 5, de 15, de 65 en de…27? Dat wringt, dat wrijft, dat… oefff… Maar weet je wat wél een esthetisch cijfer zou zijn?… 25!

– 25! Ja, natuurlijk, Koos, dat is het helemaal! Kas, hoe kijk jij daar tegenaan?

– Nou Kees… ja, dat zou wel kunnen, maar wat zouden ze hier in de Rivierenbuurt van vinden? Eerst verliezen ze daar hun lijn 25, om hem een paar jaar later even verderop te zien terugkeren. Het klinkt een beetje als een dikke vinger… Maar wat dachten jullie dan van 29?

– 29? Nee nee nee, Kas, stel je voor, zeg. Dat lijkt teveel op het netnummer van Uithoorn. Veel te verwarrend, dan staan straks al die Uithoorners op Westwijk lelijk te kijken dat het ding nog niet verder rijdt. Bovendien, die hele Uithoornlijn staat toch op losse schroeven met die stikstofuitspraak. Nietwaar, Kees?

– Haha, ja, Koos. 25 lijkt mij een topcijfer. Nu alleen nog een verhaaltje in de communicatie naar buiten… Hoe noemde jij het nou net? Iets met esthetiek?

– Precies, Kees, esthetiek. Cijferesthetiek, welteverstaan.

– Mooi, dan gaan we het zo doen.

Benieuwd wat die blogger van Rails in Amsterdam hiervan gaat vinden.

– Maak je daarover niet te druk, Kas. Koffie?

– Graag, Kees. Wel in een GVB-beker, als het nog kan.

2 gedachten over “Cijferesthetiek

Plaats een reactie